Wat onze Pionears ervan vinden
 • Als kind was ik al gefascineerd door paarden, maar ik heb er toen nooit echt iets mee gedaan. Tot mijn dochter vroeg om te mogen paardrijden. Fantastisch vond ik dat! Elke week ging ik mee en elke keer durfde ik dichterbij te komen.  Tot op een moment mijn man en ik besloten om ook lessen te volgen.  Hij was al een geoefend ruiter, ik totaal niet. Uiteindelijk zaten we samen met ons dochter (van 13 jaar) in dezelfde les.  Het vertrouwen groeide en de lessen gingen goed.  Het was heel fijn om dit in gezinsverband te doen.  Tot op het moment dat het plots mis ging.  We waren met een grote groep, één van de paarden sloeg op hol en mijn onzeker paardje besloot om mee te hollen. Ik viel ervan.  Uiteraard werd ik verplicht om weer op te stijgen, maar ik stond te trillen op mijn benen en het moment dat ik weer in het zadel zat, voelde ik dat mijn merrie er geen zin meer in had.  Ik had nul controle en zat helemaal stijf van angst op mijn paard.  Toen we weer moesten draven begonnen mijn paard en het andere weer te bokken.  Deze keer bleef ze bokken tot ik op de grond lag. Met een gekneusde heup en panische angst als gevolg.  Na deze les volgde ik nog een paar lessen, maar op een ochtend kwam ik toe in de manège en botste op een muur van schrik.  Ik durfde niet meer.

  Op dat moment begon ik te zoeken naar hulp.  Ik besefte maar al te goed dat dit voorval mijn gebrek aan zelfvertrouwen alleen maar naar de oppervlakte had gebracht.  Maar het werken met paarden wou ik niet loslaten.  En niet alleen omdat mijn man en dochter bleven rijden. Via een tip kwam ik bij Marion terecht.  Haar warme begrip en haar lieve paarden gaven mij geleidelijk aan meer inzicht in mezelf.  Het contact met Indy de tinker was ongelofelijk.  Door Marion leerde ik om een paard te ‘lezen’. Door hen beter te begrijpen, werd mijn angst minder.  De kans om op mijn ritme met een paard te kunnen werken, in het besef van totale veiligheid, vond ik fantastisch!!  Elke keer dat ik had afgesproken met Marion keek ik er heel hard naar uit.   En elke keer kwam ik superenthousiast terug thuis.  Door haar professionele begeleiding, haar begrip en inzicht durf ik weer met paarden om te gaan.  Ik heb zelfs al weer gereden.  Ik ben er nog niet helemaal, de onzekerheid is niet helemaal weg, maar wel het vertrouwen dat ik mezelf ga overwinnen.  De coaching was een prachtig geschenk aan mezelf en ik ben Marion enorm dankbaar voor wat ze voor mij betekent heeft en nog steeds betekent.

  N. uit Brugge
 • Tess is iemand die met hart en ziel paard en ruiter begeleidt, met een trainingsmethode waarvan ik nooit had durven denken dat mijn arabier zoveel zou veranderen, van onrespectvol naar respectvol …
  Ook de schriktrainingen zijn super. Na elke les weet je ook waar je thuis kan aan oefenen, het is altijd uitkijken naar de volgende les.
  J. uit Brakel
 • Na een onderbreking van vele jaren ben ik weer begonnen met paardrijden. Ik merkte dat ik te verkrampt en onzeker was op het paard, waardoor ik vooral de galop  niet goed onder controle kreeg. Onder begeleiding van Marion deed ik oefeningen met en op twee heel verschillende maar gevoelige paarden. Bovendien kreeg ik practische tips in verband met ademhaling en spierontspanning  om rustiger te worden. Tijdens de sessies had ik een veilig en vertrouwd gevoel met Marion en de paarden en dat gevoel bleef nog lang bij mij.  Op  een wandeling elders te paard enkele dagen later schrok het paard waarop ik reed van een loslopende hond en rende weg. Door de coaching slaagde ik erin rustig te blijven en na korte tijd kalmeerde het paard. De rest van de meer dan twee uur durende rit verliep zeer goed. Ik voel het verschil  zelfs na enkel twee sessies en ben van plan dit niet los te laten.

  B. uit Kluisbergen
 • Deze ontspannende buitenrit in de Vlaamse Ardennen smaakt naar meer! Een supergastvrije ontvangst, lieve paarden met karakter en begeleiding door gepassioneerde ‘paardenmensen’ in een beperkt gezelschap. Beter dan dit kan het niet worden…

  A. uit Nieuwerkerken
 • “Ik heb al regelmatig een wandeling gedaan met de paarden van Marion. De paarden zijn heel rustig en betrouwbaar waardoor de rit al snel heel ontspannend wordt. Het tempo wordt volledig door jou bepaald, een hele rit stappen is dus zeker geen probleem. Pas wanneer je zelf aangeeft een versnelling hoger te willen schakelen, gebeurt dit ook. Super omgeving, mooie bossen, toffe landwegen, kortom de perfecte ontspanning voor wie er even tussenuit wil met paarden !”

  F uit Brakel
 • “We had a lovely autumn ride through the forest. A perfect get-away from the city hustle. Gentle well-behaved horses and plenty of routes to discover in the Belgian countryside. Marion and Kristof not only offer great rides but also a nice warm drink in their cozy house to recover from the winter cold, or cool drink in the garden after the summer heat!!”
  N uit Brussel
 • “Wat een heerlijk ontspannen paardendagje heb ik beleefd met Marion in de Vlaamse Ardennen! Zo mooi en zo dichtbij, alles piekpijn georganiseerd, geen zorgen maken over de route is een lux, en de gezelligheid van Marion zelf krijg je erbij cadeau. Lunch met streekproducten op locatie waar de paarden ook rustig kunnen bijkomen en een hapje eten en drinken. Perfecte mix van rustig wandelen, beetje pittigere stukjes dalen en klimmen en prachtige dreef om ook eens flink te kunnen galopperen. Haar paarden zijn bomproof en stralen rust uit, wat ideaal was voor de jongere en minder ervaren paardjes die mee waren, maw, aanrader!”

  Themiskyra uit Nieuwerkerken
Pionears paardenkampen

Bij Pionears zijn we ervan overtuigd dat het aanleren van paardrijden en de omgang met paarden niet kan zonder een stuk zelfreflectie en bewustwording van je eigen denken, voelen en doen.

Paarden zijn immers heel sensitief en pikken onmiddellijk je hartslag en ademhaling op en reageren dus rechtstreeks op je binnenste gedachten en gevoelens. Maw, een paard leid je niet om de tuin.

Daarom is het belangrijk om naast het technisch leren paardrijden, ook te leren communiceren met het paard, vanuit zelfkennis, vertrouwen, respect en leiderschap.

Tijdens onze kampen begeleiden we je om een zelfzekere en zelfbewuste ruiter te worden. We doen dit ahv een mengeling van centered riding, horsemanship en ruitercoaching. Je kan kiezen tussen paardenkamp voor volwassenen (vanaf 19 jaar: essentials en advanced), teens (12 tot 18 jaar) en kids (6-12 jaar).

Je kan deelnemen aan onze kampen met eigen paard, of met een van onze paarden (max ruitergewicht 85 kg). Wanneer je met je eigen paard komt wordt er een meer kost van 20 € per dag aangerekend voor paddock/weide, hooi en water.

Kampen gaan door tijdens de schoolvakanties. Prijzen en data en meer informatie over de specifieke inhoud van onze kampen vind je terug in de kalender.

Centered riding

Als gediplomeerd centered riding® instructrice werkt Marion vanuit 6 basis principes die leiden tot harmonie en samenwerking met je paard. Deze basisprincipes zijn:

 • heldere intentie
 • zachte ogen
 • blokken bouwen
 • centreren
 • aarden/gronden
 • juiste ademhaling
Natural horsemanship

Nina is een ervaren instructrice en werkt vanuit de natuur van het paard. Je leert kijken naar je paard en lezen wat het je vertelt. Je krijgt tools mee om duidelijk te communiceren vanuit respect en vertrouwen vanop de grond.

We werken vaak met touwhalster en kaptoom en je leert de verschillende fases in druk, de knoppen van je paard en hoe jij de voeten van je paard kan bewegen.

Je leert hoe een duidelijke basis op de grond de noodzakelijke eerste stap is om in het zadel te gaan zitten.

Ruiter coaching

Marion is een ervaren systemisch life en loopbaancoach en begeleidt mensen om het beste uit zichzelf te halen. Via coaching met paarden leer je jezelf helemaal te “zien” en word je je bewust van waar jouw uitdagingen liggen. Dynamieken en patronen in de onderstroom van jouw familiesysteem geven symptomen in je huidige leven.  Als ruiter in interactie met het paard val je samen met je familiesysteem: je hebt iets aan te kijken. Tijdens het kamp geven we zuurstof aan onszelf door te leren insluiten.

Lyna is een ervaren rouw- en verlies therapeut en bouwde als psychiatrisch verpleegkundige veel ervaring op in het omgaan met impact, trauma en verlies. Wanneer je met paarden omgaat komen we vaak in contact met deeltjes van onszelf die heel fragiel zijn en kwetsbaar zijn. Hier anders naar leren kijken en mee omgaan is een essentiele sleutel in paardenmens zijn. Daarnaast benadrukt Lyna ook het belang van spelen en plezier in het helen van ons lichaam.

Bekijk onze kalender
Pionears kids

Het Pionears kids pakket is onze succesvolle en enige formule voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Tijdens 2.5 h leren de kinderen alles over paarden: van poetsen, verzorgen, naar omgang, communicatie, rijden, wandelen, spelletjes. Dit allemaal in een kleine groep (max 8 kinderen) en in 2 niveaus: basis en half gevorderd.

Een ideale formule voor kinderen die gek zijn op paarden en op zoek zijn naar een veilige plek waar er respect is voor paard en ruiter.

De sessies gaan door in een traject per semester. Tijdens de schoolvakanties zijn er geen lessen.

Telkens op zaterdagvoormiddagen van 9h30-12h, 2 x per maand.

Kostprijs afhankelijk van aantal sessies per semester, 50 € per sessie van 2.5h, enkel te boeken per semester in het traject. De exacte data en prijzen vind je op onze kalender.

Bekijk onze kalender
Ruitercoaching

Overwin je angst en heb weer plezier in het rijden.

In deze formule komen coaching en paardrijden samen: hier kom je dicht bij jezelf en het paard en ervaar je hoe het is om samen op pad te gaan.

Coachingsoefeningen gebeuren zowel naast als op het paard. Je leert zo de basis van het paardrijden,  vanuit connectie met jezelf en respect voor de juiste en heldere communicatie met het paard.

Feedback van het paard op jouw energie wordt ingezet voor je persoonlijke bewustwording tijdens de sessie.

Verandering gebeurt niet vanzelf en vraagt tijd en herhaling.

Wij werken via een traject van 4 sessies van 1h. Kostprijs hiervoor is 220 euro.

Bekijk onze kalender
Pakket pionears paardenwereld

Ben je benieuwd naar de boeiende wereld van het paard? Wil je zelf ervaren hoe subtiel paarden met elkaar communiceren en wat zij via hun lichaamstaal weerspiegelen over jouw denken, voelen en doen? Heb je altijd al willen paardrijden, maar nog nooit de stap gezet en wil je graag een totaal ervaring? Of ben je al een ervaren ruiter en wil je graag meer leren over paardentaal en genieten van een buitenrit?

Dan is het pakket pionears paardenwereld iets voor jou!

Tijdens 2.5u dompel je je onder in de wondere wereld van het paard. Dit is een compleet pakket waarin je na een uur communicatie/grondwerk met het paard, een uurtje rijles neemt of kiest voor een wandeling te paard in de natuur.

Het pakket is op maat van jouw ervaring en dus geschikt voor zowel beginners als ervaren ruiters.

Een pakket kan je boeken vanaf 2 personen. Kostprijs is 100 euro per persoon.

Bekijk onze kalender
Contacteer ons hier
[contact-form-7 id=”432″]